Vilka oljor å filter m.m.

Moderator: Ingper

Demokid
Inlägg: 29
Blev medlem: 01 aug 2011, 15:49
Ort: Stockholm

Vilka oljor å filter m.m.

Inlägg av Demokid »

Hej.

Tänkte göra lite små service innan vintern och har några frågor angående detta.

1. Vilken olja rekommenderas i motorn?
2. Vilken olja rekommenderas i växellådan?
3. Vad för oljefilter, luftfilter man ska ha och var man kan köpa detta?
4. Vilka tändstift som rekommenderas?
5. Något annat som kan vara bra att byta? (kamrem är bytt)

Så korta svar som möjligt. Svaret på dessa frågor kan vi lägga in i tråden "FAQ: Allmänna skötselråd och tips…" under "Allmänt" då andra kan vilja veta detta i framtiden.

Mvh
Magnus
Ingper
Inlägg: 405
Blev medlem: 26 apr 2006, 17:45
Ort: Bankeryd
Kontakt:

Re: Vilka oljor å filter m.m.

Inlägg av Ingper »

1. Vanlig mineralolja. SAE10W-30 eller 10W-40.

2. SAE80/90, GL1-typ. OBS !! Inga "moderna" av typ GL4-GL5 (EP/hypoid), de kan göra slut på lådan på nolltid. Toleranser och material i lådan kan ha problem med GL4/GL5. GL1 finns på bl.a. Lantmännen, men man får köpa en 20l-dunk. Är man osäker eller inte hittar rätt olja fungerar en tjockare motorolja, typ SAE20W-50 rätt hyfsat. Den svindyra oljan "MTL red" (Mekonomen m.fl.) lovprisas av amerikanarna i X1/9, men den är tunn och fick lådan på vår ena bil att börja läcka i o-ringarna på två ställen....

3. Luftfilter = Eurosport UK eller Biltema (Ritmo t ex). Oljefilter: art. nr 50-112 på Biltema eller liknande. Väldigt många Ford har samma gänga och diameter, ett "finare" filter är t ex OC606 (Mekonomen). Men vaddå, det mesta som finns att köpa idag är bättre än det bilen konstruerats för :lol:

4. Tändstift - nja, det mesta till Uno/Ritmo fungerar. Men om man vill ha fina stift kan man köpa de fyrelektrods som Eurosport UK säljer. Minns inte fabrikatet.

Annat som kan vara bra att byta är allt som går sönder. För det kommer det att börja göra, förr eller senare :wink: . Men har batteriet gått ner sig är det lika bra att satsa på ett nytt, och se då till att sätta dit ett så stort du får plats med som har bra startström. En del batterisäljare tror det skall sitta ett 45Ah i X1/9. Vad bilen (och tändsystemet) tycker om klen spänning vid start kan "Dagoberg" här på forumet nog intyga...

Ber om ursäkt om svaret inte var så kort som du kanske önskade..... :roll:
Ingemar E.
X1/9 -80, X1/9 -84 (frugans), Skoda Superb -19 samt en A3 -13
Och så dotterns "projektbil" Skoda Fabia -09 och sonens Volvo V50 -06
Demokid
Inlägg: 29
Blev medlem: 01 aug 2011, 15:49
Ort: Stockholm

Re: Vilka oljor å filter m.m.

Inlägg av Demokid »

Tack! Kanon bra information! :) Får jag lägga in din information i "FAQ: Allmänna skötselråd och tips… "

Jag är påväg att åka och köpa en ny generator hos http://www.startmotor.se/. De har en 65Ah generator inne som enligt dem ska den tydligen passa i X1/9:an.
Skriv svar