Vårträff 26-28 maj i Tranås

Den 26e Maj var det dags att bege sig på klubbens vårträff , som i år ägde rum i Tranås. Det var Unto och Gunnel som stod för arrangemanget.

Efter 10 mils färd togs öronpropparna fram. En Uno-turbolåda åkte plötsligt upp som etta på tomtens önskelista.

Fredag kväll var det samling i vandrarhemmet vid hembygdsgården där den traditionella hälsningsritualen ägde rum. Trots att det var vår första träff så kände vi oss som "hemma" redan efter 5 minuter. Efter samkväm och intagande av Bullens varmkorv så blev det läggdags med milt öronsus.

Lördagen började med frukost och därefter uppställning på Storgatan i Tranås centrum. Det blev sammanlagt 16 X1/9or. Under tiden pågick cykelloppet Sommen runt för 40:e gången. Efteråt blev det först taklös kortegekörning efter musikkår med drillflickor i lagom marschtempo, dvs slirkopplingskörning genom stan. Till slut vek vi av mot Björn i Torpa, en träslöjdare med egen tillverkning av nyttosaker och presentartiklar i trä, t.ex. svepaskar och gårdsskyltar. Sedan gick färden till Café Torpöboden vid färjeläget på Torpöns nordspets där räkbaguette och kaffe intogs. Billfärjan "Viktoria" som är en linfärja tog oss över till fastlandet där Boxholm blev vårt nästa mål. Det var nog första gången X1/9-kortegen blev framapplåderad av i tältstolar sittande åskådare utmed färdvägen, för det kan ju inte ha berott på att vår färdväg sammanföll med tävlingscyklisternas.

Vi besökte Boxholms bruksmuseum där lokal-TVn först filmade vår ankomst och därefter följde med oss på guidningen. Utställningen visar järnhantering, skogs- och lantbruk, heminteriör mm från mitten av 1700-talet fram till våra dagar. Museet är inrymt i Boxholms äldsta byggnad, en kvarn från 1777.

Efteråt var det "fri" körning tillbaka till vandrarhemmet för ett snabbt klädbyte inför den stundande kvällsbuffén på Eklidens pensionat. Här intogs efter en händelserik dag en mycket god måltid med efterföljande lotteri och auktion. Konstigt att de flesta av lotterivinsterna hamnade hos styrelsemedlemmarna. En Fiat-färgad, dvs. brun ratt bytte ägare flera gånger. Undrar varför? Kan det vara så att Bertone-svart hägrar för olyckliga Fiatägare? Ett par svarta solglasögon får utgöra surrogat så länge.

Il presidente meddelade att Lokal-TVns inslag kommer att finnas för inköp till intresserade.

Efter Söndagens frukost följde några med till Untos garage för en titt på hans sköna bilflotta. Därefter skiljdes vi åt med löften om återseenden på kommande höstträff i Åmål.

Vi tackar Unto och Gunnel för ett perfekt arrangemang. Men att ligga så bra till hos vädergudarna så att helgen blev solig efter två veckors regnande gör att vi funderar på att ta med oss värdparet på vår kommande semester.

Tore och Gittan / Kållandsö

PS. Hemfärden genomfördes med taket på, för vem vill få in en hagelskur i bilen?