Smygehamn den 8/9-06 kl 06.30. Utanför garaget står en välputsad X 1/9 och rister på tomgång för färd till årsmötet i Åmål. Vi har ca 35 mil till Trollhättan. Vår första anhalt på träffen är besök på Saab fabriken. Färden gick i alltmer strålande sol. Snart var vi i Göteborg och siktade in oss på väg 45 mot Trollhättan. Efter ett antal mil blev vi stoppade av en glad polis som upplyste oss om att vi kört för fort. Det blev 1200:- i böter. Sedan började eländet. Bilen blev lite tjurig och ville inte starta så vi fick ta hjälp av den glade polisen för att med handkraft putta igång den trilskande bilen. Och det kan man väl förstå, 88 km på en 70-sträcka kan sätta skräck i en X 1/9.
Efter denna incident gick färden vidare till Saab-fabriken där vi träffade ett antal glada X 1/9 åkare plus en vänligt leende man, Peos pappa, som tog emot oss. Efter ett tag dök Peo upp och tog med oss in till en information om Saab. Sedan blev det en guidad tur inom fabriken. Det var mycket intressant. Efter detta blev det en liten tur till Saab-museet för en titt på vad som har producerats tidigare. Det var också intressant. Min X 1/9 fortsatte att trilskas och ville inte starta utan hjälp.
Därefter gick färden vidare med 12 st. X 1/9:or , en Peugeot och en Barchetta till ett kafferep i en mycket trevlig omgivning. Det var dukat i trädgården med kaffe och 7 sorters kakor. En mycket glad och vänlig dam , det var Ingemar Emricssons mamma, som med stor gästfrihet tog emot oss i sitt hem. Ett jättestort Tack från oss alla som var där.
Därefter gick färden genom ett mycket vackert landskap på slingrande vägar mot Åmål och Örnäs camping. Vi inkvarterades i sjöbodar och campingstugor. Vi fick en sjöbod allra längst ut på en brygga med en hänförande utsikt över Vänern.
Efter att vi flyttat in blev det lite mätande på min trilskande X 1/9 och det visade sig att generatorn inte laddade som den skulle.
På campingen var det mycket välorganiserat. Vi hade en fin samlingslokal där vi träffades på kvällen för vidare övningar. Vi pratade om våra X 1/9:or och andra trevliga saker. Barnen som var med satte snart igång och körde bil på golvet så de aktiverade sig själva medan föräldrar och vänner drack en öl och fördjupade sig i diskussioner om kommande färder på lördagen.
På lördags morgonen var det frukost kl 8.00 och vem står där om inte en mycket trevlig mamma till Peo som fixade frukosten tillsammans med Peo och Annica.
Det blev samling 9.30 för avfärd tillsammans med 3 medlemmar från Miata kubben i Åmål. Färden gick mot Håverud och akvedukten. Vi körde på slingriga vägar men det skulle bli värre. Vid ett vägskäl stoppade Peo oss . Vi skulle in på en mycket kurvig väg och vi släpptes iväg med 1 minuts mellanrum så att vi skulle kunna gasa ordentligt. Vi skulle räkna kurvorna men vägen var så rolig att köra så jag kunde inte räkna . Det var en enda stor orgie i kurvor. Det blev 2:an och 3:ans växel som gällde. Sedan fullt järn. X 1/9:an fick bekänna färg och klarade det med råge. Den har en fantastisk väghållning, som att köra gokart men med lite mer stuns. Frugan satt som klistrad i sätet med ett leende på läpparna. Jag fick göra en omkörning, puh!, sedan var vi framme vid akvedukten.
Vi samlades sen på parkeringen vid Kanalmuseet där det blev tävling mellan X 1/9 klubben och Miata klubben. Efter diverse övningar vann X 1/9.

Sedan blev det avfärd mot Bengtsfors för lunchpaus med baguetter vid utsiktspunkten Gammelgården. Jag körde som fjärde bil efter de tre Miatorna på en mycket kurvig väg. Återigen fick X 1/9:an bekänna färg. Att hänga på tre moderna Miator var inte det lättaste men förbaskat roligt. Jag tror att alla tyckte det var lika roligt för man kunde köra i sitt eget tempo. I Gammelgård skildes vi från våra vänner från Miata klubben. Ett mycket stort tack till dem för de fina vägarna och trevligt sällskap. Sedan gick färden åter till Örnäs för dusch och lite vila inför kvällens övningar.
Det började bra hos Siv och Christer som bjöd på en slags dricka som såg ut som gammal X 1/9 olja. Men den smakade lakrits plus något starkt. Därefter startade Lars en auktion på några bollar med regnkläder i. Det blev Marie-Louise som tog hem det högsta budet under mycket stoj och stim. Christer arrangerade också ett lotteri som drog in pengar till klubben. Sedan bar det iväg till restaurang HamnCompagniet för middag och dricka. Efter det drog vi iväg på stan och tittade på Ljusfesten i Åmål och lyssnade på musik. Sedan blev det hemgång för att sova efter en lång och händelserik dag.
På söndagen fick vi frukost kl 8.00 och det var Peo´s mamma som fixade det igen. Det diskuterades lite om årsmötet. Och vad som hänt på träffen och alla var mycket nöjda med upplägget. Sedan var det dags med städning och hemfärd för vår del. Efter 57 mils körning var vi hemma nöjda och belåtna.
Ett mycket stort Tack till Peo och Annica med familj för fin service och bra upplagd körning. Ni som inte var där rekommenderar vi komma till nästa träff så vi kan beundra fler X 1/9:or.

Vid pennan: Rune Hansson, Sverige sydligaste X 1/9 åkare.