Höstträff i Stockholm

Bogesunds vandrarhem 3-5 september 2004

 

Fredag eftermiddag och utlovat vackert väder av SMHI. Det är inte den bästa tidpunkten att ta sig ut till Vaxholm på. Många fastnade i trafikköer och kom fram senare än beräknat. Men den som väntar på nåt gott… Vi hade dock möjlighet att starta vår resa tidigare från Eskilstuna och kom fram redan vid tretiden. Vaxholm blev en utmärkt tidsfördrivare och även naturen kring slottet kan rekommenderas. Framåt sjutiden på kvällen hade de flesta samlats och en enklare buffé dukades upp. Volymen blev snart hög i lokalen då alla uppdaterade sig om vad som hänt sen sist. Kvällen blev sen innan alla kom till sängs.

Lördag morgon vaknade vi till moln och trist väder. Strax före tio vandrade vi upp till Bogesunds slott där prinsessan Emilia Linderholm tog emot oss. Slottet byggdes på 1650 talet av Per Brahe d.y. rustades på 1700-talet och fick sina karaktäristiska hörntorn på 1860-talet. 1949 förklarades slottet som byggnadsminne och det förvaltas numera av Statens Fastighetsverk. Rundvandringen på slottet tog oss från 1600-talet till nutid. Genom mörka rum, trappor, hobbyrum, vinterträdgårdar och sovrum med arsenik. Visningen avslutades i slottets kapell med att prinsessan sjöng en underbar sång för att demonstrera den fina akustiken.

Efter slottsvisningen promenerade vi till bilarna och gasade iväg mot Wira bruk. Bruket grundades på 1630- talet och hade en tid ensamrätt att tillverka värjor åt kronan. Bruket var vid liv till 1948 då den sista Wirasmeden gick ur tiden. På 60-talet renoverades bruket och 1970 flyttade Wägerths konstsmide in sin verksamhet i lokalerna. Då öppnades även museum och kaffestuga. Här blev vi även serverade en jättegod lunch bestående av kycklingfilé med Garam Masala- kryddad svampsås. (Lax till Helge). Kaffe och hembakad biskvi slank också ner med god aptit.

Efter lunchen fick bilarna sträcka ut sig lite och farten blev stundom högre än vad skyltarna visade. När vi kom fram till vandrarhemmet lite senare på eftermiddagen var det allmänt mingel och prat med de som tillkommit under dagen. Efter uppfräschning och finaste stassen på, serverades vi en underbar Karibisk buffé med allt från fläskfilé, kyckling, mango och avokado till saffransris och färskt bröd. Återigen blev volymen hög och stämningen ökade med den. Sent blev det även denna natt.

Söndagen bjöd äntligen på sol och årsmötet avhandlades därför utomhus. Ett av ämnena som diskuterades var att så få av klubbens medlemmar kommer på träffarna. En orsak tros vara att många inte tror att deras bil är i tillräckligt fint skick. Många vittnade under mötet att de varit jättenervösa över det första gången de åkt på träff. Och ändå har de kommit tillbaka år efter år…..

Träffen avslutades sedvanligt med gemensam bild och många kramar.

På i stort sett varje träff inträffar det nåt med nån bil, men inte på denna träff … trodde vi. På vägen hemåt får vi stanna och hjälpa Christer med sin bil. Så träffen blev ändock som vanligt.

Vi vill tacka för en mycket trevlig träff och hoppas att vi ses söderut till våren om inget oförutsett inträffar.

Niklas och Millan

 

   Tillbaka